Klimaatplan
Programme d'Actions Climat
Ukkel waagt zich aan de opmaak van een Klimaatplan! Het is de bedoeling tot een dertigtal acties te komen om:
•De uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 50 % te doen dalen om klimaatneutraal te zijn in 2050 door te werken rond thema’s als mobiliteit, energie en gebouwen, voeding, afval, consumptie, infrastructuur, …
•Het grondgebied aan te passen aan de gevolgen van de klimaatopwarming door aanpassings-maatregelen in te voeren zoals de strijd tegen overstromingen, de strijd tegen hitte-eilanden, …
Burgerraadpleging
Om uw ideeën voor te stellen volgt u de procedure in het blad "Ik stel een actie voor".
De burgerraadpleging loopt van 1 tot 18 september.
About this process
Een Klimaatplan
In 2019, ingevolge een burgerinterpellatie van het collectief Rise For Climate, heeft de gemeenteraad van Ukkel unaniem een motie over de klimaatnoodtoestand aangenomen. Om de vastgelegde doelstellingen te behalen, meer bepaald klimaatneutraal zijn tegen 2050, moet de gemeente structurerende maatregelen voorstellen om in een geest van sociale rechtvaardigheid de uitstoot van broeikasgassen met 50 % te kunnen doen dalen tegen 2030 in vergelijking met 2007. In dit opzicht heeft ze zich de doelstelling gegeven om een Klimaatplan in te voeren. Het idee is om tot een dertigtal impactvolle acties te komen die het Klimaatplan van Ukkel vormen.
Waarom?
Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) schat de waarschijnlijkheid dat de klimaatveranderingen te wijten zijn aan de activiteiten van de mens op 95 %. Onze activiteiten stoten broeikasgassen uit (koolstofdioxide, methaan, distikstofoxide, gefluoreerde gassen) die het broeikaseffect dat van nature op Aarde werkzaam is verstoren en het klimaat ontregelen. Een van de gevolgen is de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd. In België kunnen we de temperatuurstijging als volgt weergeven (het gaat om "opwarmingsstroken", gecreëerd door de Engelse wetenschapper Ed Hawkins):
De acties
De acties van het Klimaatplan van Ukkel strekken ertoe de gevolgen van de klimaatverandering te verzwakken en het grondgebied aan te passen door:
·De uitstoot van broeikasgassen die rechtstreeks door het gemeentebestuur en zijn grondgebied geproduceerd worden te beperken door te werken rond thema's zoals mobiliteit, energie en gebouwen, infrastructuur (wegen, parkings, ...), enz.;
·De uitstoot van broeikasgassen die onrechtstreeks door het gemeentebestuur en zijn grondgebied geproduceerd worden te beperken door te werken rond thema's zoals consumptie, voeding, voedselproductie, afval, financiën, enz.;
·Aanpassingsmaatregelen voor de gevolgen van de klimaatverandering in te voeren zoals de strijd tegen overstromingen, de strijd tegen hitte-eilanden, de bescherming van de biodiversiteit, enz.
Een stand van zaken
De eerste fase bestond erin een stand van zaken op te maken en voorspellingen van de toestand in Ukkel te doen. Hiervoor was het noodzakelijk:
·De huidige uitstoot van broeikasgassen geproduceerd door het gemeentebestuur maar ook op het volledige Ukkelse grondgebied te kwantificeren via de opmaak van een Koolstofbalans, die hieronder beschikbaar is;
·Een diagnose op te maken van de kwetsbaarheden van het gemeentelijk grondgebied. De kwetsbaarste gebieden voor extreme temperaturen en overstromingen tegen 2050 werden geïdentificeerd met behulp van socio-economische indicatoren, die hieronder beschikbaar zijn.
burgerraadpleging : Ik stel een actie voor! Alles zien (23)
...
...
Deel: